Niekiedy skorzystanie z rad dietetyka to optymalne rozwiązanie. Dlaczego? Albowiem na świecie pojawia się wiele mitów, jakie dotyczą jedzenia. Chociażby mit odnośnie do glutenu. Dużo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Oczywiście, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla niektórych ludzi. Towary mleczne także są wrogie dla alergików. Dlatego przed przemianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po wskazówkę do dietetyka, jaki zaleca rozmaite testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dziedzinie odchudzania, bo nie pragną się potwierdzać że mają jakikolwiek problem. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że szybko zdobędziemy ładną oraz szczupłą posturę. Aczkolwiek prawda bywa absolutnie inna i raz za razem nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie mamy siły na to, żeby stosować ją tak długo jak jest napisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie paru rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i wracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Czemu? Albowiem organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że trafna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował oraz rozpoczyna się chronić kiedy jedynie jest ich mniej. Wrażliwość na gluten Ta obrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie, szczególnie, jeśli znienacka zjemy nazbyt mnóstwo. To fundamentalny błąd odchudzających się, porządniej wobec tego rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik